Steffo vill röka cigarr på uteserveringen

En vinbar med fokus på vinyler, cigarrer och allmän njutning öppnade på Söder i Stockholm, men tvingas nu tacklas med rökförbudet på uteserveringarna. Hur överlever egentligen en livsstil i ett hårt reglerat kulturliv? Steffo Törnquist är i alla fall förbannad, och det är förmodligen många andra också. Cigarren är en omstridd livsstil, men den har sina entusiaster som inte vill ge upp.

Få saker är så tungt bepansrade och livsstilsomhuldade som cigarren. Brobergs cigarrer är en cigarråterförsäljare med butiker i både Göteborg, Stockholm och Malmö och drivs av tobaksentusiaster med den lilla extra kärleken för den handrullade cigarren. På deras sida kan man fynda kampanjvaror, läsa om cigarrnationer och historia och du kan också lyssna på deras podd ”Cigarrpodden”. Det är, för att uttrycka sig som de, ”njutning och stil sedan 1881”.

Alla är dock inte överens om att cigarren bara är njutning och stil, utan vill se tydligare regleringar och fler förbud för att minska bolmandet på uteserveringarna.

Cigarren en omstridd livsstil

Cigarren är en tung statusmarkör och kräver ofta av sin användare kunskap och passion. Kanske är det därför den skapar sådan vurm kring sig. Entusiasterna smakar cigarrer och får sina favoriter, allt från Dominikanska Republiken, Kuba och Nicaragua. Men allt är inte guld och gröna skogar: att vi infört rökförbud på uteserveringar kan ses som ytterligare en process för en hälsomedvetenhet i Sverige och EU och som många dessutom stödjer. Men Steffo Törnquist väljer att se det annorlunda:

– Vi har svåra politiska saker att fundera över i Sverige. Är man då en ängslig politiker och inte tar i det då finns det enkla frågor man kan fatta beslut om. Det sker hela tiden och varje sådant beslut skär av vår möjlighet till ett njutbart liv. Läs hela artikeln i Expressen.

Som tobaks- och spritentusiast är det sårande för Steffo att höra att man gått så långt med sin antitobakskampanj i Sveirge att man valt att förbjuda cigarren på uteserveringar. Cigaretter, menar Steffo, är hälsofarligt och inte samma sak som cigarrer och fermenterad tobak i pipa. Cigaretter är ett beroende, cigarren en passion. Vi kan lika gärna förbjuda uteserveringarna att befinna sig nära en bilväg, tycker Steffo Törnquist.

Cigarrbar får uppmärksamhet i New York

Några som verkar ha känt samma vurm som Steffo för cigarrernas njutningseffekt är sommeliererna Jonas och Béatrice som valt att öppna en vinbar med fokus på vinyler och cigarrer. Musiken kommer uteslutande att vara analog från en vinylspelare intill bardisken. Den röda tråden är kvalitet. Baren finns på söder och lockar till sig folk som är trötta på spellistans och e-ciggens tidsepok.

Vinbaren uppmärksammades även i New York Times där man gjort en liten guide till trevliga barer i Stockholm. Anledningen till varför den omnämndes var därför att en av grundarna till vinbaren är känd inom Michelinguidekretsarna, så förväntningarna på kvaliteten är därför mycket höga. Kanske värt ett besök? Och kanske är det just Steffo man stöter på där?