Så slutar du röka

Att sluta röka kan vara väldigt svårt och ännu svårare blir det vanligtvis om du inte har hjälpmedel att luta dig mot. Här är några enkla sluta röka tips att ta till dig.

Det finns mängder med olika sätt att gå tillväga för den som vill sluta röka, till exempel genom att använda sig av nikotinplåster, nikotintuggummi eller e-cigaretter. Fördelarna med att fimpa för gott är många. Risken att drabbas av farliga hjärt- och kärlsjukdomar minskar och även risken för cancer. När du vill sluta röka är det bästa sättet att komma ihåg med rökstoppet att först bestämma ett datum för när du faktiskt ska fimpa helt. Sätt ett datum längre fram i tiden, så att du har möjlighet att psykiskt förbereda dig. Det är även rekommenderat att du trappar ner på rökandet fram till det satta datumet och när dagen väl är kommen så lägger du ner helt.

Som nämnt kan hjälpmedel vara avgörande för om du lyckas sluta röka eller inte. Vissa behöver inte hjälpmedel, medan andra aldrig skulle klara rökstoppet utan dessa. På senaste tid har det blivit allt mer populärt att sluta röka med ecigg, vilket är en elektronisk cigarett som drivs med hjälp av ett batteri. Eciggen fungerar i princip som en vanlig cigarett, men skillnaden att du slipper få i dig alla farliga ämnen.

Hitta ett sätt som funkar för dig

För att du ska lyckas gäller det att du hittar ett sätt som fungerar för just dig. Det som passar för en person passar inte för en annan, och vise versa. Marknaden erbjuder ett flertal olika sätt att gå tillväga och du kan även vända dig till din vårdcentral för att få hjälp med rökavvänjning om så önskas. Det är aldrig för sent att sluta röka. Det spelar ingen roll om du har rökt i 1 år eller om du har rökt i 30. Med bra tips och rätt vägledning kan alla bli rökfria.