Så får du ekonomiska fördelar med värmepump

Du kan få många fördelar ekonomiskt sett om du väljer att värma upp ditt hus med värmepump i stället för andra typer av uppvärmningsmetoder. Snart märker du att du sparar mycket pengar och får ekonomiska resurser att investera i övriga delar av huset.

Hos https://20grader.se/ kan du hitta många bra värmepumpar att välja mellan. Här finns de mest driftsäkra och populära modellerna från de bästa tillverkarna, alla av bästa kvalitet. Du kan också få kostnadsfri expertrådgivning via mejl, telefon och live chatt när du behöver hjälp med att välja värmepump för din bostad.

Spara pengar med värmepump

temperaturMed en värmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader med ända upp till 65 procent. Pumpen skapar också ett bra inomhusklimat där du får en frisk och ren luft. Det är viktigt att du dimensionerar luftvärmepumpen över det totala energibehovet hos bostaden. Med en överdimensionerad värmepump kan du öka besparingen då din pump arbetar lugnare på ett lägre varvtal. Exakt hur mycket du sparar på ett år beror på flera olika faktorer, som t.ex utomhustemperaturen och ditt uppvärmningsbehov. För ett hus i Malmö med ett årsuppvärmningsbehov som ligger på 9100 kWH kan installationen resultera i en besparing på 6700 kWh vilket översätts till en årsbesparing på 8 710 kronor om elpriset ligger på 1,3 kronor per kWh.

Luftvärmepumpen bör ses över med jämna mellanrum för att vara välfungerande. Du kan beställa service för att se till att pumpen får en översyn och djuprengöring. Filtret i pumpen bör du själv rengöra varannan vecka eftersom trasiga och smutsiga filter sänker pumpens värmeförmåga rejält. Utomhusdelen behöver också ses över så att den inte är snötäckt och så att det nödvändiga luftintaget fungerar väl. Din luftvärmepump kan själv frosta av is men det finns gränser för dess förmåga. Om luftvärmepumpen täcks av för mycket frost och is kan dess undre del frysa igen och då slutar pumpen att ge värme.

Positivt för miljön

miljöKungliga Vetenskapsakademin lyfter fram värmepumpar som en lösning för att Sverige ska kunna bli fossilfritt till år 2050. Eldrivna värmepumpar skulle kunna ersätta en fjärdedel av Sveriges värmebehov. Ökningstakten är hög och allt fler installerar värmepump i sina bostäder. Jan-Erik Nowacki som är värmepumpsforskare på Kungliga Tekniska Högskolan säger att med politisk vilja kan vi öka mängden värmepumpar kraftigt till år 2050. Vi bör då inte endast värma mindre hus med värmepumpar utan också större hus och lokaler. Värmepumpar har varit underskattade och kan bidra med 30 terawattimmar till vårt totala värmebehov. Pumparna tar energi från luften, berggrunden eller vattnet. De kan ge upp till tre gånger mer värmeenergi än vad som går in i dem som el.

Värmepump bra i sommarstugan

Under hösten stänger många igen sina fritidshus och förbereder inför vinterns ankomst. Genom att installera en värmepump kan du anpassa värmen i fritidshuset och kontrollera den på distans. Det är också klokt att göra andra förberedelser som att tömma varmvattenberedaren, spola i wc-stolen och tömma vattenbehållaren. En regelbunden tillsyn av både värmen och huset i övrigt är nödvändigt.