Rökning – en laddad fråga

Stör du dig på det nya rökförbudet på våra uteserveringar? Det gör Steffo från Nyhetsmorgon och det är inget han sticker under stolen med, men att tobak är ett omdebatterat ämne det är ingen nyhet – så har det varit i alla tider.

I år blev det rökförbud på alla Sveriges uteserveringar, och det är inte alla som har tagit detta med ro. Ett exempel är Steffo Törnquist som är programledare hos Tv4 på Nyhetsmorgon. Enligt honom är det skillnad på rök och rök, vilket vi tidigare skrivit om i artikeln ”Steffo vill röka cigarr på uteserveringen” men detta är dock inget nytt. Debatter om tobak har pågått i alla tider – enda sedan tobaken först uppmärksammades av västeuropéer när de möttes av tobaksrökare för första gången.

Tusentals år av debatt

Rökning och tobak har varit något människan ägnat sig åt i tusentals år och i tidningen Populärhistoria skriver man om hur tobaken först introducerades, dess historia och synen på tobak – hela vägen tills det att man i Sverige 1993 införde de första tobaksförbuden. Vad man då, år 1993 alltså, fastställde var bland annat:

  • Rökfria ytor i det offentliga rummet och på arbetsplatser.
  • Åldersgräns för tobaksinköp ändras till 18 år.
  • Rökning ses som ett beroende, rökaren som en nikotinist.
  • Tobaksreklam togs bort i traditionella marknadsföringskanaler, men produktplacering blev vanligare.

Idag är det dock ganska självklara tankesätt när det kommer till rökning och nikotinberoenden, reklamen är inte alls lika närvarande. Dessutom har man under åren fyllt på med förbuden ytterligare – och nu senaste satt upp regler om att inte få röka på uteserveringar och utanför vissa byggnader. Många privatägda fastigheter såsom på företags innergårdar och på gemensamma balkonger har också fått striktare regler om rökning. Så i framtiden kan vi definitivt tro att rökningen kommer minskas ytterligare – något som säkert flera kommer uttrycka delade åsikter kring.