H&M startar nytt koncept

Att H&M lanserar nya varumärken är något vi har vant oss vid de senaste åren. I augusti öppnar en ny butik i H&M:s regi, där man kommer att kunna hitta finska glas, australiensiska boots och stolar från Skövde.H&M-logga

Det är kanske inte alla som är medvetna om det idag, men H&M, eller Hennes och Mauritz, hette ursprungligen bara Hennes, och sålde från starten i Västerås 1947 bara damkläder. 1968 köpte grundaren Erling Persson Mauritz Widforss Handels AB, som sålde herrkläder och jaktutrustning. 1980 köpte man även Rowells, med bas i Borås, som sålde kläder på postorder.

Om företagets utveckling länge handlade om att köpa upp andra verksamheter, och samtidigt konsolidera verksamheten, har man nu blivit så stora att det blivit intressant att starta nya verksamheter. Sedan några år tillbaka finns COS, &other stories och H&M Home. Dessutom äger man Fabric Scandinavien, som driver Monki och Weekday.

Nu är det inte långt kvar tills H&M:s nyaste koncept öppnar sin första butik. Till skillnad från tidigare satsningar väljer man nu ett skandinaviskt namn: Arket, och man kommer inte bara att sälja egna varumärken. De två första butikerna kommer att öppna i London till hösten, skriver Dagens Industri, men redan nu går det att följa Arket på Instagram, där användarnamnet är @arketofficial. Efter den brittiska huvudstaden står Köpenhamn, Bryssel och München på tur, men det är oklart när den första butiken i Stockholm kommer att öppna. Arket kommer även att ha nätbutiker i 18 länder i Europa.

Hållbart mode

Kläderna som säljs på Arket kommer att vara stilrena och klassiska. Tanken är att de ska hålla i flera säsonger, och Arket kommer därför att informera kunderna om hur man tar hand om dem på bästa sätt, så att de håller. Av vad som går att se på bilderna på Instagram kommer kläderna att gå i samma stil som exempelvis APC eller Uniqlo, alltså sobra och stilrena. Förutom sina egna kläder kommer butikerna att sälja varumärken som Adidas, Clarks, RM Williams, Tretorn, Nike och Reebok, samt inredning och husgeråd från bl.a. Klippan, Duralex och Iitala.

Butikerna kommer också att innehålla kaféer med hälsosam meny, och för att vila benen kan kunderna slå sig ned på en nygammal favorit: Carl Malmstens stol ”Skedblad”, som ritades 1936. Samtliga kaféer kommer att inredas med nytillverkade stolar i ek från en möbelfabrik i Skövde.