Det talas mycket om närodlat numera, men varför inte ta ett steg längre och satsa på hemodlat? Det finns många växter som går utmärkt att odla hemma, även för den som bor i lägenhet. Men som när det gäller så många andra saker är det bäst att börja i liten storlek.
Att odla sina grönsaker själv är en dröm för många, och även om det är svårt att bli självförsörjande på grönt när man bor i en lägenhet så går det att dryga ut kosten med egenodlad sallad eller kryddörter. Smaken blir en helt annan än de grönsaker man köper i affären, och man har dessutom ett större utbud av olika sorter att välja bland.
Det är lätt att springa iväg, åtminstone bildligt talat, och köpa på sig en massa olika fröer som kan vara mer eller mindre lämpliga att odla, och det kan i slutändan bli dyrt. Viktigt är att utgå från de förutsättningar som man har i eller utanför sin bostad, eller på sin odlingslott. Vissa växter vill ha mycket sol, andra vill ha mindre. Den som bor i en liten lägenhet och bara har fönster i ett väderstreck bör införskaffa växter som passar för ljusförhållandena. Ett alternativ är också att komplettera det naturliga ljuset med lampor som ger lämpligt ljus för växter.
Läs på!
Nyckeln till ett lyckat försök med hemodlade grönsaker är nästan alltid att läsa på. Det gäller, som redan nämnts, att hitta en eller flera växter som kan odlas under de förhållanden som råder i bostaden, och sedan sköta dessa växter på lämpligt sätt. Att läsa på fröpåsen är en bra början, men det finns även mycket information på nätet. En bra resurs är föreningen Hemmaodlat, som har samlat information på sin sajt.
Man bör också tänka på avkastningen, alltså hur mycket plantorna ger. Alla som känner någon som någon gång har odlat zucchini vet att en planta kan ge oerhört mycket. Så ta reda på hur mycket skörd du kan förvänta dig, eller plocka bort en del skott och kart när de bildas för att hålla nere mängden grönsaker som du får. Tänk också på att olika sorter kan variera stort i storlek. En tomat som är framodlad för växthus är något helt annat än en som är tänkt att odlas i kruka.
Odling i liten skala
Har du bara en liten yta till ditt förfogande, eller vill börja i liten skala, rekommenderas att börja med kryddor eller sallat. De växer snabbt, vilket är extra roligt, och med lite planering kan man ha tillgång till färskt grönt året runt.
Den här typen av grödor är extra populära att odla hydroponiskt, alltså utan jord men i en näringslösning. Det håller nere vikten, dels eftersom man inte använder någon jord, och dels eftersom växterna inte utvecklar rotsystem på samma sätt som när man odlar i jord. Många som odlar hydroponiskt köper enkla plastlådor med lock på Ikea, borrar hål i locken, sänker ned nätkorgar med växtmedium, och fyller på med vatten och växtnäring. Kommer man bara ihåg att fylla på med näring och vatten, samtidigt som man ser till att luft kan cirkulera under locket.