Fukt och mögel i krypgrund

När man köper ett renoveringsobjekt får man vara beredd på att det kan finnas mögel eller andra problem som först inte setts med blotta ögat. Vad kan du själv göra för att motverka eller ta bort mögel?

fuktskadaNär du köpt ett hus eller sommarställe som är åldersstiget och behöver renoveras, kan det finnas fukt- och mögelproblem i till exemptel krypgrund, källare eller vind. Oftast kan man känna det på lukten, om det luktar jordigt och fränt inne. Man vad ska man göra? Jo, bland annat kan du kontakta Waterproof Stockholm för en fuktkontroll eller mögelsanering. Det finns olika typer av möbel att ha koll på, allt från hälsovådöig svartmögel till vitmögel och äkta hussvamp. Som tur är går det att bli av med alla varianter med rätt typ av åtgärder.

Bli av med fukt i krypgrund

När det varit en fuktig sommar kan både fuktproblem och mögel ha tillkommit under hus med kryp- och torpargrund. För att undvika dessa typer av problem ska du se till att dräneringen runt huset fungerar, led också bort vatten från stuprören. Lägg tvättad singel runt huset, närmast husgrunden, så att inte grunden suger vatten från jorden. Ta även bort organiskt material på marken under huset, som trädrötter och plankstumpar, fyll återigen med tvättad singel. Mer om detta går det att läsa här.

Köpte hus med fuktskada

I SVT går det att läsa om en familj med småbarn som fick sig en dyrköpt läxa när de köpte ett hus från 1920-talet och märkte att husgrunden var fuktskadad – när de redan flyttat in. De säger att de aldrig skulle ha köpt huset om de vetat om fuktskadan, men som reglerna är har man som köpare en grundlig undersökningsplikt. Man måste ta reda på så mycket som möjligt om huset innan köp, med besiktningsman. Mäklaren som var med visste om fuktskadan men sa inget om det till köparna när han visade huset, trots att fastighetsmäklarlagen säger att tilltänkta köpare och säljare ska få de råd och upplysningar de kan behöva.