Elda med ved inomhus

Hur förvarar du bäst ved inomhus för att kunna njuta av en varm, sprakande brasa när vintern kommer? Och vad för träslag är egentligen bäst att elda med?

vedeldning värmeHar du det fuktigt inne? Det kan skapa mögel och unken lukt samt ge en rå känsla. En avfuktare gör stor skillnad, särskilt i källarutrymmen som gärna har högre luftfuktighet än andra delar av huset. Med en kamin eller öppen eldstad där en värmande, vedeldad brasa får fritt spelrum är inte fy skam det heller – och det är bra för att hålla både fukt och kyla borta.

Håll fukt och kyla väck

Ved ska vara torr, eftersom fuktig ved inte bara kyler ned eldstaden utan även värmer mindre när det väl eldas. I en artikel i Expressen tipsas det även om att det är viktigt att ha tillräckligt med luft när du eldar, eftersom det annars inte blir en bra eld. Eller end eld alls. Dessutom kan för lite luft orsaka brandfarlig soteld i skorstenen, det i sin tur kan göra att huset börjar brinna inifrån.

Förvara ved inne och ute

Om du inte köper ved utan har en gård eller ett träd att avverka som kan bli ved – tänk på att låta veden torka under sommaren. Helst ska den torka längre än så, ett år är optimalt för riktigt torr, brännbar ved. Lagra sen gärna veden inomhus, varför inte i ett prång eller i en snygg veduppsamlare? Om du inte har plats inomhus utan lagrar den utomhus, i ett garage eller förråd, tänk på att den måste ligga skyddad från regn och gärna på en luftig plats.

Naturvårdsverket finns det gott om tips och råd för dig som eldar med ved i panna, kamin eller eldstad. Det nämns bland annat att det kan vara smart att använda braständare som briketter för att få fart på elden, men undvik tidningspapper som fördröjer upptändningen.