Ciggen, kassetten och 3310:an

Tillräckligt mycket tid har passerat sedan millennieskiftet markerade ett – kanske efterlängtat – avslut på det långa årtiondet 90-talet. 00-talet, däremot, ligger brännande nära. Så pass nära att vi inte kan låta bli att se tillbaka på tiden med viss förlägenhet… Decenniet började med att staten och kyrkan skiljde sig och avslutades med en pandemi av svininfluensan. Vi närmar oss nu ett nytt decennium med stormsteg, 20-talet, och det är dags att stanna upp för en läkande och betryggande nostalgitripp. Vi ser tillbaka på de gamla decennierna med en blandning av trygghet, fascination och avsmak. 

Notiser skrivs redan på många redaktioner av robotar. Dessutom visar forskning att människor hellre delar med sig av sina djupaste hemligheter till en robotpsykolog. Det mänskliga örat är för dömande. CD-skivan, och kassetten för den delen, är numera ditt delade itunesbibliotek. Cigaretten har blivit Chocolate Cookie Crunch e-cigaretter. Det känns ibland som att det enda som inte blivit elektroniskt eller digitalt är näsdukar. Men det har ju sina praktiska skäl.

Nostalgitrippen gör samtiden begriplig

Forskningen och vetenskapen går framåt, och i nästan samtliga fall handlar det om att underlätta för människan, och göra de gamla hälsovådliga alternativen mindre farliga. Och även fast vi släpper de gamla prylarna, övergår till modernare alternativ och överlag gillar att botanisera i spännande lanseringar så behövs den där nostalgitrippen ändå. Varför inte starta ett band som bara släpper kassetter? Eller bevaka återlanseringen av den så älskade och saknade Nokia 3310?

Nokia’s modern 3310 was one of the surprising stars of Mobile World Congress earlier this year, thanks to a heavy dose of nostalgia. Nokia sold 126 million 3310 devices back when the phone was first introduced in September 2000. It’s an iconic gadget, and now the updated modern version is launching in the UK today. – the verge.com

De gamla prylarna från det förgångna kan ju som sig bör säljas som guldskatter för de hängivna entusiasterna. Gamla vinylskivor kan säljas för flera tusenlappar om du sitter på de riktigt eftertraktade dyrgriparna. Nostalgitrippar är ett sätt att rama in sin historia, känna in och få perspektiv på sin samtid. Och kanske rentav hata den för en stund.